Елените губят позиции

Публикувано от Silvito на 23.07.2010 г. | Прегледи: 17
|

Членовете на обществото на ловците във Финландия са притеснени от застрашително свиващата се популация от северни елени в страната. Като основна причина се отчита не отстрелът им, който и бездруго е ограничен, а намножилите се хищници. След дълго отсъствие през последните години вълците се завърнаха във финландските гори, нараства числеността на рисове и мечки. Всеки от тези хищници е потенциално опасен според силата и големината си – ако не му достигат възможности да се справи с възрастни елени, налита на потомството им. Във връзка със създалата се ситуация организираните ловци предлагат на властите драстично да бъдат завишени квотите за отстрел на хищници. В противен случай елените ще продължат да губят позиции и няма да е далеч времето, когато ще изчезнат от територията на страната. В подкрепа на тези твърдения се предоставят и някои статистически данни. В провинция Кайнуу само за последните 10 години числеността на елените е намаляла два пъти до сегашните около 800 животни....

elenite-gubqt-pozicii

Коментари
Проверка за роботи